среда, 27. март 2013.

Zašto je Novak izgubio u Majamiju ?

ili : Kako se kroz materijalne gubitke vidi poraz u sportu


Nole nacionale
           U jednom od prethodnih postova sam rekao da Novaku ,u ovoj godini, neće ići sve od ruke.Koji su opšti,astroloki i nepovoljni, faktori koji će uticati na Novakove rezultate ?

- Novakov Saturn ,koji vlada podznakom, se našao u Škorpiji gde nije u egzaltaciji kao što je bio prethodne 3 godine( u znaku Vage)
- U prvoj polovini godine je Saturn retrogradan
- U Novakovom znaku(Blizanci) nalazi se Lilit koji ima odlike: pehova,loše sreće i svega što vlada 12.om kućom
- Osa tranzitnog Južnog čvora prolazi kroz znak Bika(dispozitor Venera ) a natalni Južni čvor se nalazi u Vagi(opet dispozitor Venera ) što u prevodu znači :dosta materijalnih gubitaka(a kako Nole može materijalno da izgubi nego da prvo  izgubi na sportskom planu ?)
       Pogledajte sad Novakovu Natalnu kartu sa tranzitima u vreme gubitka od Hasa : 
Tranziti Novak(protiv Hasa)
      Šta se dešava ?
Tranzitna Venera (koja je vladar Južnog čvora prelazi preko natalnog Meseca aktivirajući tranzitni Mesec koji ,gle slučaja, ulazi u znak Vage ( u kome se nalazi natalni Južni čvor-svi gubici ) te se Novaku aktiviraju materijalni gubici (Venera u Biku) a samim tim i sportski gubitak jer on od sporta i živi !
     Takođe je interesantno da osa čvorova pravi napet aspekt(kvadrat) sa arapskom tačkom pobede koja je jako bitna u horoskopima svih sportista. 


недеља, 3. март 2013.

Bornout sindrom-holisticki nacin lecenja

I bukvalno: sagoreo na poslu

              Ako ste na poslu već duže vreme iscrpljeni, neefikasni, razdražljivi i depresivni, moguće je da patite od sindroma sagorevanja na radu, koji je, između ostalog, posledica i sve većih profesionalnih zahteva koji se postavljaju pred pojedinca.
                 Sindrom sagorevanja na radu (burnout) je dugotrajni odgovor na hronične emocionalne i međuljudske stresore koji su povezani sa radnim mestom. Nastaje kao posledica neusaglašenih odnosa između zaposlenih ljudi s jedne strane i radne sredine, s druge.
                  Karakterišu ga emocionalna iscrpljenost, otuđenje i umanjeno samovrednovanje. Sve ono što je za jednu osobu ranije bilo važno, značajno ili je predstavljalo izazov radnog mesta, vremenom postaje neprijatno, neispunjavajuće i beznačajno. Tada energija prelazi u iscrpljenost, posvećenost u cinizam, efikasnost u neefikasnost, odnosno sve tri prvobitne dimenzije radnog angažovanja pretvaraju se u svoju suprotnost i dobijaju karakteristike sindroma sagorevanja na radu.
                   Oboleli osećaju zamor, malaksalost, dugo trajanje neodređenih fizičkih bolova, ili pak glavobolju, bol u leđima, nesanicu, stomačne tegobe. Razdražljivi su, nervozni, stalno napeti, impulsivni, ljuti, posežu za alkoholom ili drogama. Isto tako ispoljavaju i tugu, pesimizam, zatvorenost, emocionalnu krutost, preosetljivost, bespomoćnost, osećaj beznadežnosti...
                    Karakteristike :
- Za razliku od stresa, to je hronični poremećaj
-Najčešće se javlja kod osoba koje rade poslove koji podrazumevaju komunikaciju sa ljudima 
-Najcesce se javlja usled preopterećenosti dužinom radnog vremena i obimom posla, gubitka podrške   kolega, konflikata sa kolegama ili sa klijentima, mobinga, kao i pritiska obaveza na poslu
-Važno je znati da bolovanje ne rešava problem, mada ga može ublažiti
        Vratimo se na naslov ovog posta to jest: kako HOLISTICKI IZLECITI ovaj ,veoma opasan, sindrom.

Holistika polazi od osnovne ideje da telo, um i duh čine jednu nerazdvojnu celinu i da je pojedinac čvrsto vezan za okolinu, društvo i svet u kome zivi.
Holistički stavovi u lečenju su zasnovani na određenim pretpostavkama :
 Prvo,
 Zdravi smo onda kada naše telo/um/duh egzistiraju u dinamičnoj razvnotezi blagostanja.
Drugo,
 Mi raspolazemo velikim potencijalima za samoozdravljenje.. Naša uloga u procesu ozdravljenja je da   osiguramo informacije i podršku koja nam je potrebna što će nam olakšati da se ponovo osećamo zdravo.  Treće,
 U najširem smislu, međusobni uticaji naše porodice, društva i sveta utiču na oblikovanje našeg zdravlja. 

           Pre nego sto predlozim metod lecenja bacicu svetlost na cinjenicu zasto smo se ,uopste, razboleli ?
 Mozemo biti zdravi i srecni samo kad smo u harmoniji sa svojom prirodom i kad smo autenticni.
Kad se pojavi pukotina izmedju onoga sto stvarno jesmo(nase autenticnosti) i onoga kakvim bi zeleli sebe da predstavimo nasem okruzenju( ispunjavajuci tudja ocekivanja) ona(pukotina) postaje izvor nase patnje.
         Svako udaljavanje od nase prave prirode vodi do nezadovoljstva a ono neminovno vodi u BOLEST.
         NIKADA ovo nemojte smetnuti s uma.
Znaci moramo ziveti sa mislju da najvise postujemo sebe ,svoj integritet i svoju prirodu.Ostali su sekundarni ali ono sto ne bi zeleli da nama neko ucini ne bi trebalo ni mi drugima da cinimo.
         Navešću ,napokon, dve metode lečenja bornout sindroma koje spadaju u holistički primer lečenja.
                                                               Astrološki metod

           Opšta je preporuka za ovaj sindrom da bi trebalo izabrati neki hobi .Koji? Astrologija, konkretno Natalna karta nam daje podatak kako se možemo psihološki regenerisati.
         Znak u kome je 8.a kuća ,kao i kuća u kojoj su vladari 8.e kuće i Pluton su konkretan odgovor koji hobi možemo upražnjavati kao protivtežu zamornom poslu od koga živimo.
         Naprimer : ako je na vrhu 8.e kuće znak Blizanaca to nam ukazuje da treba da težimo hobiju u kome su ključni komunikacija,pisanje i sl.( sve ono čime Blizanci vladaju). Ako je Merkur otišao u 2.u kuću hobi bi trebalo da ima veze sa spremanjem hrane, naprimer.Pluton u 3.oj kući ukazuje da bi pisanje moglo biti dobar hobi koji bi nas psihološki regenerisao.

                                                                 Bahove cvetne kapi

          Bahove cvetne kapi nam pomažu da spoznamo našu pravu prirodu, da ojačamo naš stav , da sebe stavimo u prvi plan i da ne budemo zavisnici od tuđeg mišljenja o nama.One mogu pomoći i za stvaranje zdravih međuljudskih odnosa u radnoj sredini.Naravno, svaki čovek je poseban i ne mogu , dok ne porazgovaram sa klijentom, da dam generalni recept sa Bahovim kapima za sve .Primetio sam da je osećaj krivice jedan od razornijih elemenata za našu psihu a koji se Bahovim kapima može prilično lako držati pod kontrolom.