понедељак, 4. фебруар 2013.

Kiron iscelitelj

Budući da imam Kiron u konjukciji sa Merkurom, da sve oko sebe pokušavam(a većinu i uspevam) izlečiti, što savetima, što Bahovim cvetnim kapima, odavno osećam obavezu da napišem nešto o mom mentoru(Kironu). Da ne bih izmišljao toplu vodu iščitao sam na desetine članaka o njemu, na netu, i odabrao ono što je najbitnije i najinteresantnije. Iako sam diplomirani gradjevinski inženjer(!) Kiron je uspeo da mi se nametne okruzujući me sa mentalno i emotivno posrnulim osobama i kao da mi je rekao: Leči ili ćes i ti potonuti sa njima. Takvu ponudu, jednostavno, mu nisam mogao odbiti. Moj Merkur dolazi iz 12.e kuće te u konjukciji sa Kironom čini od mene "psihića". Zbog njegove položenosti u 9.oj kući naučio me je da nista previše ne želim, da prevelika sreća, u jednom trenutku, može roditi preveliku nesreću u drugom, da u životu postavim parametre da mogu, ako zatreba, samom sebi biti dovoljan. Zlu ne trebalo, HVALA mu!I još nešto: Budite oprezni,kad vam najbolje ide u životu, budite spremni na kojekakve obrte sudbine i budite spremni dići se i ostati na nogama.


Kiron je kentaur
Kiron je relativno malo nebesko telo koje je otkriveno 1. novembra 1977. godine. Njegova orbita lezi izmedju Saturna i Urana, i potrebno mu je 50 godina da obidje oko Sunca. Njegova elipticna orbita je uzrok sto on boravi razlicito vreme u pojedinom znaku zodijaka. Kiron tako putuje znakom Vage svega 18 meseci, dok u Ovnu ostaje cak 8 godina. Neki astrolozi smatraju da on upravlja znakom Device, a druga opcija je Strelcem.

U mitologiji Kiron je bio kentaur, pola covek pola konj. Bio je izlecitelj, astrolog, ucitelj, muzicar i ratnik, sve zajedno.
Kako je gore spomenuto, Kiron orbitira izmedju Saturna i Urana, tj. izmedju poslednje unutrasnje i prve spoljasnje planete. Ovaj polozaj mu daje ulogu mosta izmedju unutrasnjih i spoljasnjih planeta. Pomocu Kirona misteriozne planete UranNeptun i Pluton bivaju pristupacnije. Kolektivna energija ovih planeta moze se osetiti i koristiti pomocu Kirona.

Blizi pogled na vreme od kada je otkriven Kiron ukazuje na intenzivno traganje za njegovim znacenjem. Sve vise ljudi nadolaze na spoznaju o neophodnosti sjedinjenih stavova i akcija. Tako se Kiron pojavljuje kao unutrasnji vodic nudeci svetlo usred mraka, otvarajuci duh za nova iskustva izvan svakodnevnih relacija.




Astrologija je drevna vestina koja se koristi vekovima. Planete su dobile imena po Mediteranskim bogovima drevnog Rima i Grcke. Ovo ilustruje svest koju su imali nasi preci o sinhronosti izmedju aktivacije zivotnih arhetipskih (prauzornih) energija i kretanja nabeskih tela koja izgleda tempira vremena ovih dogadjaja.

Kiron nije bio obican, prosecan kentaur ostavljen na milost i nemilost instikata i jakih zelja. On je pokazivao toliku samo–nadmoc i bio tako mudar i nadaren umetnoscu isceljenja i umetnoscu ratovanja i drzavnistva, da je pronasao sebe kao mentora heroja i kraljeva i njihovih sinova. Njegova pomoc je bila tako dragocena da su mu bogovi darivali besmrtnost. Desilo se da on bude slucajno ranjen u nogu jednom od njegovih sopstvenih otrovnih strela, koju je neoprezno izbacilo jedno od njegove usvojene dece (Heraklo). Kako je dotle on bio besmrtan, rezultat ove nezgode bio je taj da je sudbina osudila Kirona da vecno pati od otrovane rane koja se nije mogla izleciti. Da bi bio oslobodjen njegove beskrajne patnje, mudri stari kentaur je odlucio da odbaci plast besmrtnosti koji mu je darovan. On ga je dao Prometeju (koji ga je trebao da bi se oslobodio kazne kojoj je bio podvrgnut zbog ismejavanja bogova i kradje njihove vatre). Na taj nacin, Kiron je prihvatio smrt i oslobodio se njegove patnje. Astroloski, postavljanje Kirona u horoskop, pokazuje da je neko doziveo povredu koja se ne leci, (ili povredu koja izgleda neizleciva, jer mada je mozda naucena vazna lekcija u vezi sa tim, povreda se spiralno zavija/povecava sa drugom lekcijom na dubljem nivou). Kiron predstavlja covekovo iskustvo/dozivljaj ranjivosti i prirodu rane/povrede. Drugo, odustajanjem od patnje putem prihvatanja necije smrtnosti, covek dospeva u vise stanje celovitosti/integriteta ili isceljenja. Trece, Kiron pokazuje kako neko poseduje samog sebe kao stariji ili mentor koji moze obezbedi izlecenje i savete drugima. Na taj nacin Kiron takodje astroloski ukazuje na nacine i sredstva pomocu kojih mozete da savetujete druge, kao i na vrstu mentorisanja (pomoci i saveta), i isceljenja koju trazite za sebe.



Astrolozi cesto Kiron nazivaju "ranjeni iscelitelj". Setimo se ponovo mitologije: Kiron je nepaznjom bio ranjen od strane svog ucenika i prijatelja Herakla, i paradoksalno, mudri i plemeniti kentaur, koji je bio u stanju da izleci svaciju ranu, nije mogao da isceli svoju.

Osim toga, Kiron je, na neki nacin, bio ranjen jos kao novorodjence, kada ga je, uzasnuta njegovim izgledom, odbacila majka.