четвртак, 31. јануар 2013.

Novak Djokovic - psiholoski profil

Melburn 2013
             Mislim da o Novaku niko nije napisao nista na ovu temu te stoga verujem da vam ovaj post moze biti veoma interesantan.Astrologija kaze da u zivotu nema nista slucajno pa cu vam sada o tome nesto reci. Razmisljajuci ,neko vece, kako bi bilo dobro da promenim malo tematiku mog bloga, pade mi na pamet da ,na Netu, potrazim podatke o Novakovom rodjenju ne bih li sebi i svima vama koji pratite ovaj blog i ,kao i ja volite i cenite Novaka,pruzio neke zanimljive cinjenice.A na Netu,hiljade podataka i isto toliko razlicitih Novakovih Natalnih karti .Samo jedan sajt je tvrdio da je vreme rodjenja preuzeto iz krstenice.Zbog karakteristicnih crta lica i samog oblika koji najvise lici na karakteristike Jarca(kako to u astroloskoj literaturi pise) zakljucio sam da je taj podatak -tacan i da imamo pravu Natalnu kartu.
            Sta je tu meni  bilo zapanjujuce i sta me je odusevilo? Novak ima , bas kao i ja, u stepen i minut polozaj Meseca u Ovnu ( 5 stepeni i 32 minuta ) kao i aspekt Mesec kvadrat Mars ! Iako imam  skoro duplo vise godina od Novaka, to me je odusevilo kao malo dete .Jer, verujte, niko ne moze da shvati taj aspekt kao onaj ko ga ima. Procitao sam na stotine objasnjenja ovog aspekta iz raznih izvora ali ni jedno nije ni izbliza opisalo njegovu slozenost koju mi, sa tim aspektom, najbolje osecamo na svom - želucu!
           Zato mislim da cu ponajbolje opisati Novakov psihološko-emotivni profil.
Novakova Natalna karta



            Zbog 4 planete u vatrenim znacima, Novaku ne treba mnogo "da se naloži" na neku ideju ili akciju. Setite se kako je odmah prihvatio Psy i Gangam Style.Iako bi u astroloskoj literaturi procitali da je osoba sa podznakom Jarac( retrogradan Saturn) konzervativna,suzdrzana i tesko pokretljiva na akciju zbog aspekta Mesec kvadrat Mars on se transformise u magnovenju jer Mesec predstavlja narod, publiku. Zbog Meseca u konjukciji sa vrhom Severnog Čvora on je popularan i imamo interakciju: publika ga voli a i on oseca njenu  ljubav i trudi se da da celog sebe ne bi li iz nje izvukao i zadnji atom simpatije. Mars u Raku kao i Mesec kvadrat Mars daju mu emotivnu preosetljivost što njegovi najbliži dobro znaju i osećaju.Iako je podznak Jarac što znači zemaljski,ima pragmatičan stav prema svemu što ga se dotiče, Novak je zapravo veliki emotivac,kao puž koji je namah ostao bez svoje kućice. Često to vidimo na terenu gde ga neka sitnica zna izbaciti iz ravnoteže(npr. bacanje loptice u publiku).Ima to i svojih prednosti: tada kod Novaka proradi inat, pravi srbin,i kod njega se pale svi motori ne bi li isterao svoje. 
          Odakle se vidi njegova sklonost imitaciji? Kako Neptun vlada glumom to aspekt Mesec kvadrat Neptun objasnjava Novakovu sklonost imitaciji( Neptun je u svojoj prirodnoj 12.oj kuci te su imitacije-dosta dobre).



          Saturn opozicija Merkur govori da svemu sto radi prilazi racionalno ,studiozno kao i da tezi perfekciji u radu. Ovaj aspekt opterecuje periferni nervni sistem a s godinama ce ga vuci ka depresiji. Mala digresija: Zahvaljujuci ovom aspektu(posebno retrogradnosti Saturna) Nole je najbolji reterner medju teniserima ( Merkur-ruke, Saturn-odbrana, defanziva ).

          Malo cu o Noletovom pobednickom mentalitetu: Mesec kao dispozitor Marsa i Jupiter kao dispozitor Saturna a oba u znaku Ovna (biti prvi, biti pobednik,"nek djavo nosi sve one koji nisu prvi!"-geslo Ovnova) govore o tom pobednickom mentalitetu .Setite se Noletove izjave, sa malom dozom humora - naravno, kad je pre nekih godinu dana trebalo da igra sa nekim slabije rangiranim teniserom:" Secam se ja dobro(ne mogu da se setim imena) njega,on je mene pobedio kad sam bio junior, pokusacu da mu se revanširam"! Naravno,pobedio ga je te ovo je ilustracija: pobednickog mentaliteta i cinjenice da Jarčevi -nikom ne zaboravljaju,kako dobro tako ni lose.
        Novaku za sve treba vremena. Vreme je njegov saveznik. Novak se može pobediti samo "na brzaka" ako nije stigla da se iskaže njegova izdržljivost. O tome nam govori retrogradni Saturn kao vladar podznaka. To objašnjava i činjenicu da gubi mečeve koji se prekidaju te njegova izdržljivost i istrajnost ne mogu da dođu do izražaja.
       Zbog Venere u Biku a u 3.oj kući Nole je sklon flertovima i lako se zaljubi.Pluton u opoziciji sa Venerom kao i činjenica da je Venera vladar Južnog Čvora dovode do toga da te ljubavi ne traju dugo(ne znam koliko je istina ali Novaka su povezivali sa Sarapovom i Natasom Bekvalac ,npr.). S ovim aspektom u vezi imam dva veoma važna saveta za Novaka : moraće dobro da pripazi na ono što je (i što će) zaradio jer bi lako mogao ostati bez toga te da nije pametno da se petlja u politiku i sa političarima.Zapravo, njegov život posle aktivnog igranja tenisa morao bi i dalje da bude povezan sa sportom! Ovo proističe iz činjenice da mu je Mars vladar Severnog Čvora.
     
      U narednom postu ću govoriti o Novakovim izgledima u ovoj sezoni.